Relum Super Tornado (”Unkarilainen”)


Käytetyt aseet ovat poikkeuksetta mielenkiintoisia. Joukossa on usein erikoisia aseita, tai aseita joiden jokin toiminnallinen toteutus on ”massasta” poikkeava. Asesivut.net sai edellisenä kesänä mahdollisuuden testata hieman harvinaisemman ilmakiväärin. Aluksi ei ollut tiedossa edes aseen merkkiä, tai paljon muutakaan tietoa koko aseesta. Oikeastaan ainoa asia mikä selvisi, oli valmistusmaa – Unkari. Joten ase sai työnimekseen ”unkarilainen”.
 Relum Super Tornado - Unkarilainen ilmakivääri  Aseen tukki on käyttäjäystävälliseksi muotoiltu

Salapoliisityötä
Allekirjoittanut kun on tiedonhaluinen, niin ehkä juuri siitä syystä käynnistyi melko pian aseen testiin saamisen jälkeen selvitystyö, mikä ase testiin oli oikein saatu. ”Unkarilaisesta” löytyi hieman joitain tuntomerkkejä, kuitenkin vain pieni hyppysellinen, mutta koossa oli sentään jotain, jolla voitiin aloittaa internetin hakukoneiden kiusaaminen. Suurin osa tuloksista oli mitäänsanomattomia, joista ei hyötynyt juuri mitenkään, mutta pikkuhiljaa alkoi löytyä lisää vinkkejä aseen mahdollisesta mallista ja merkistä. Lopullinen läpimurto asian suhteen tapahtui erään saksankielisen keskustelupalstan kautta. Palstalle liitetty kuva oli kuin ilmetty ”unkarilainen”. Tukin sävy oli vain eri, mutta testiaseen tukkia olikin selvästi käsitelty jälkeenpäin. Lopulta kyseisen palstan avustamana alkoi löytyä lisää linkkejä asian selvittämisen kannalta – jopa kokonainen räjäytyskuva aseen osista. Etsinnän tuloksena päädyin siihen johtopäätökseen, että aseen merkki on Relum ja malli on melko suurella todennäköisyydellä ”Super Tornado”. Vaikka aseen merkki lopulta selvisikin, käytettiin koko testin ajan aseen heti alkuun saanutta työnimeä ”unkarilainen”. Mitä sitä suotta muuttamaan nimeä, kun sen oli saanut jo päähänsä taotuksi.
 Aseeseen on asetettu luoti  Luoti aseen sisällä

Koeammunta
Aseen omistaja halusi koeammuntojen olevan kattavat, joten aseen lisäksi mukana seurasi kiikaritähtäin, sekä kassillinen erilaisia ilmakiväärin luoteja. Luoteja oli erilaisia lähes kymmenkunta, joten tästä vielä kerran kiitokset aseen omistajalle. Mutta täytyihän sitä saada ainakin kymmenen raja rikki erilaisten luotien suhteen, joten joukkoon lisättiin vielä jokunen rasia omien varastojen kätköistä. Näin koeammunnat suoritettiin lopulta peräti kolmentoista erilaisen luotimerkin ja –mallin voimin. Ainakaan tarpeeksi kattavan materiaalin puutteesta ei testaamista voi kukaan moittia. Luotien joukosta löytyi lähes kaikenlaisia luotimalleja - jopa pyöreitä kuulia. Kiikari oli ”normaali” halpa 4x32. Tässä kohtaa moni saattaisi muistuttaa paremman putken tuomasta luotettavuudesta tuloksien suhteen, mutta testi haluttiin suorittaa lopulta aseen ”normaalivarusteilla”. Eikä näin etukäteen paljastaen kyseinen kiikari vaikuttanut olevan huono valinta, sillä tulokset olivat joillakin luodeilla ammuttaessa enemmän kuin hyviä.
 Relum Super Tornado - tähätin vasemmalta puolelta  Säädettävä takatähtäin päältä päin

Koeammunnoissa ammuttiin jokaisella luodilla seitsemän viiden laukauksen kasaa 10 metrin päästä. Apuna käytettiin hiekkapusseja tukena. Tuloksiin otettiin viisi parasta kasaa. Näin saadaan minimoitua ampujan ja ympäristön aiheuttamat muutokset kasojen kokoihin. Jokaisella luodilla ammuttiin myös lähtönopeudet, joita mitattiin kymmenen kappaletta per luoti. Luodinnopeusmittari oli puolen metrin päässä aseen piipun suusta. Käydään luotimerkit läpi yksi kerrallaan.
 Takatähtäin oikelta puolelta  Liipaisin, aseessa on säädettävä laukaisu

Diabolo Standard (CZ)
Kyseinen luoti on halpa harjoitteluluoti. Luodin kärki on pyöreän mallinen. Tulokset aseella tällä luodilla ammuttaessa olivat ihan kohtuullisia. Paras kasa oli kooltaan 9 mm ja viiden parhaan kasan keskiarvoksi tuli 12,8 mm. Lähtönopeuksia vaivasivat nopeusvaihtelut. Keskiarvonopeudeksi saatiin tällä luodilla 175,4 m/s. Tulokset olivat tietyllä tapaa odotettavissakin, sillä hyvin harvoin halvalla luodilla saadaan tasaisia ja hyviä tuloksia aikaiseksi. Tarkkuus oli kuitenkin ihan kohtalaisen hyvää.

Gamo Match
Tämä Gamon valmista edullinen diabolo-harjoitusluoti yllätti hyvällä käynnillään. Tällä luodilla ammuttiin nimittäin testin pienin kasa – uskomattoman pieni 4 mm. Eikä muissakaan kasoissa ollut hävettävää, joten viiden parhaan keskiarvoksi tuli myös koko koeammunnan pienin lukema – 8,6 mm. Lähtönopeudetkin olivat tasaisia, keskiarvon ollessa 178,1 m/s. Tämä luoti oli ehdoton aseen suosikki ja edullisen luodin kyseessä ollessa, tarjoaa luoti tässä aseyksilössä erinomaisen hinta-laatu -suhteen.

Gamo Pro Match
Tämä Gamon paremman tason diabolo-luoti ei käynyt aseessa lähellekään edellisen Gamon luodin tavoin. Vaikka paras kasa oli ihan mukiin menevä 7 mm, niin viiden parhaan kasan keskiarvo laski kuitenkin neljänneksi huonoimmaksi, ollen 13,8 mm. Lähtönopeuksissa oli hieman heittoa, mutta nopeudet olivat kaikin puolin kohtuullisen tasaiset. Keskiarvo nopeuksissa oli 174,2 m/s.
 Piippu ja etutähtäin  Piippu ja etutähtäin edestä päin

H&N Diabolo Spitzkugeln 0,56 g
Tämä normaalia raskaampi luoti sijoittui tarkkuudeltaan tässä aseessa keskikastiin. Pienin kasa oli kooltaan 9 mm ja keskiarvo 12,4 mm. Nopeudet olivat ilmeisesti painavamman luodin johdosta hieman hitaampia, kuin tavallisen painoisilla luodeilla. Keskiarvonopeus oli kuitenkin 172,5 m/s.

H&N Finale Match 4,50 mm
Tämä paremman luokan diabolo-luoti ei tuottanut pettymystä, vaan käynti osoittautui kolmanneksi parhaimmaksi tässä aseyksilössä. Paras kasa oli kooltaan 8 mm ja loputkin kasat olivat hyvin samaa luokkaa. Täten keskiarvo oli 10,2 mm. Lähtönopeudet olivat hyvin tasaiset, joten tämänkin luodin käyttöä voi suositella koeaseessa.

H&N Rundkugeln
Tämä ilmakiväärin kuula kiinnosti toimivuudellaan. Luultavasti tasaista pallomaista muotoa ei ole onnistuttu saamaan aikaiseksi, vaan luotien joukossa on muotovalioita, jolloin kuulat eivät ”puristu” piippua vasten samalla tavalla. Käynti oli koko joukon huonoin, paras kasa oli kooltaan 16 mm, jossa ei ole hurraamista, kun muilla käynti oli huomattavasti parempaa. Keskiarvo oli 18,4 mm. Nopeuksissa oli havaittavissa suuria heittoja. Kokonaishajonta oli peräti 28 m/s! Se on paljon ilma-aseen ollessa kyseessä – paljon se olisi monella muullakin asetyypillä. Keskiarvonopeus oli vain 124,7 m/s. Ilmeisesti ilmaa pääsi vuotamaan kuulan ohitse, jolloin osa tehosta karkasi harakoille. Tätä luotia ei voi suositella millään tapaa käytettäväksi tässä aseessa.

H&N Silver Point 0,75 g
Tämä ilma-aseen luoti oli huomattavasti painavampi kuin muut koeammunnassa käytetyt luodit. Ilmeisesti painosta johtuen käynti ei ollut parhaimpien joukossa, vaan toiseksi huonointa. Vaikka paras kasa oli kooltaan kohtuullinen 12 mm, kasvoi viiden parhaan kasan keskiarvo kuitenkin 16,4 mm. Lähtönopeudet olivat noin 30 m/s hitaammat kuin suurimmalla osalla koeammunnassa käytetyistä luodeista. Nopeudet olivat kuitenkin melko tasaiset, joten lähtönopeuksien vaihtelusta toiseksi huonoin käynti ei voinut johtua. Keskiarvolähtönopeus oli 140,4 m/s.

Lapua Sportman S
Tämä diabolo-mallinen luoti antoi hieman keskiarvoa huonompaa käyntiä koeaseessa. Tosin keskiarvon suhteen keskikasti oli hyvin tiukka paketti. Pienin kasa oli kooltaan mukavan pieni 6 mm, mutta loput kasat kasvattivat keskiarvon 13,4 mm. Lähtönopeudet olivat melko tasaiset ja nopeuksien keskiarvo oli 175,9 m/s.
 Aseessa on kiikaritähtäimelle tarkoitettu kiinnitysura  Aseen perä

RWS Hobby 0,45 g/4,50 mm
Tämä edullinen diabolo-mallinen harjoitusluoti tarjosi keskiarvoista tarkkuutta mukana olleiden luotien joukossa. Paras kasa oli kooltaan 8 mm ja keskiarvo 12,2 mm. Nopeudet olivat jostakin syystä korkeammat kuin muilla. Luodin painolla saattoi olla jotakin osuutta asiaan, mutta mukana oli myös samanpainoisia luoteja, joilla nopeudet olivat ”normaalit”. Lähtönopeuksien keskiarvo kohosi kaiken kaikkiaan 191,9 m/s. Nopeuksien vaihtelut olivat hyvällä tasolla.

RWS Meisterkugeln 0,50 g/4,49 mm
Tämä laadukas diabolo-luoti kävi aseessa neljänneksi parhaiten. Paras kasa oli kooltaan 7 mm ja keskiarvo 10,4 mm. Nopeuksien vaihtelut olivat melko tasaisia. Keskiarvonopeus oli 178,6 m/s. Tämäkin luoti on varmasti hyvä valinta tämän aseyksilön ”ruuaksi”.

RWS Meisterkugeln 0,50 g/4,50 mm
Edellistä sadasosa millimetrin paksumpi luoti, ei osoittautunut aivan yhtä hyväkäyntiseksi. Paras kasa oli kooltaan 11 mm ja keskiarvo 12,4 mm. Joten kyseessä oli hyvin keskitasoisen käynniltään muihin nähden. Keskiarvosta ja parhaimman kasan koosta voi jo suoraan huomata, että käynti oli hyvin tasaista. Siinä suhteessa tämä luoti pesi selvästi muut. Lähtönopeuksien keskiarvo oli 177,8 m/s ja vaihtelu oli hyvällä tasolla.

RWS Meisterkugeln 0,53 g/4,50 mm
Tämä kahta edellistä hieman painavampi luoti ei loistanut lainkaan tarkkuudellaan. Vaikka paras kasa oli kooltaan ihan mukiinmenevä 7 mm, niin loput kasat kasvattivat keskiarvon aina 15,2 mm saakka – joka on kolmanneksi huonoin. Lähtönopeudet olivat tasaiset ja keskiarvo oli 169,5 m/s. Vaikka kyseessä olikin laadukas luoti, ei käynti vakuuttanut alkuunkaan.

Tarkka Match 0,45 g
Jos Gamo Matchin hyväkäyntisyys oli lievä yllätys, voisi samaa sanoa Tarkastakin. Kyseessä kun on kuitenkin edullinen diabolo-luoti. Mutta se ei menoa haitannut, vaan paras kasa oli kooltaan 7 mm ja kasojen keskiarvo tasan 10 mm. Näillä lukemilla luoti sijoittui toiseksi tarkimmaksi tällä aseyksilöllä ammuttaessa. Lähtönopeudet olivat tasaisia ja keskiarvo oli 174,8 m/s. Tämä luoti on varmasti ostamisen arvoinen tämän aseyksilön ampumista ajatellen.

Koeammunnan aikana ase yllätti hyvällä tarkkuudellaan. Ennen ammuntaa saattoi ounastella huomattavasti huonompaa käyntiä. Olihan ase jo vanha ja koko merkin laadukkuudesta ei ollut tietoa. Koeammuntoja oli kuitenkin ilo suorittaa hyvien tulosten tähden. Aseella ampuminen oli rentoa, vaikka jokaista laukausta varten ase oli viritettävä kammesta vääntämällä. Kyseinen toiminto ei kuitenkaan ollut erityisen raskas, tosin huolellinen sai olla, että kammen päässä ollut kuula lukkiutui koloonsa, eikä kampi jäänyt ikään kuin vinoon. Se olikin oikeastaan ainut pieni moite koko koeammunnan aikana. Laukaisu oli ihan ”ok”. Siitä ei ole oikeastaan mitään pahaa sanottavaa, mutta ei ole liiemmin mitään erityisen hyvääkään. Aika neutraali tapaus siis. Kaikki aseen osat olivat varmasti ajansaatossa hioutuneet hyvin sopimaan vasten toisiaan, joten toiminta oli kunnollista. Viritinkampi olisi ehkä kaivannut hieman öljyä liitokseensa, mutta ei ”öljyttömyydestä” haittaakaan ollut. Koko koeammunnasta jäi kaiken kaikkiaan hyvä mieli. On kuitenkin normaalia, ettei jokainen luoti voi käydä hyvin. Erityisen hyvä seikka oli se, että osa luodeista kävi pääsääntöisesti kokoajan hyvää kasaa.
 Viritysmekanismi

Lopuksi
Käytettyä asetta testatessa saatuja tuloksia ei luonnollisesti voi verrata suoraan muihin vastaaviin aseisiin. Tosin tietysti tulokset ovat suuntaa antavia, mutta eniten ne kertovat testatun yksilön toimivuudesta. Täytyy myöntää vielä kertaalleen, että aseen tarkkuus todella yllätti, sillä odotuksissa ei ollut ihan näin hyvää käyntiä. Hyväkäyntisyys on kuitenkin yksi suuri perusedellytys, että ammunta maistuu mielekkäältä. Tällä aseella se maistui muutenkin ja käynti oli kuin piste iin päälle, tämän aseen ominaisuuksiin. Tämä ase oli jälleen niitä aseita, jotka jäivät mieleen pitkäksi aikaa!

PS.
Jos jollakin on tietoa enemmän Relum-aseista, testistä olleesta mallista tai muista malleista, niin tietoa otetaan mielellään vastaan! Allekirjoittanut ja aseen omistaja ovat kiinnostuneita kaikista mahdollisista lisätiedoista. Voit lähettää tietosi joko Palaute-osion tai sähköpostin kautta.

Kasat (mm)
LuotiParhaat kasat 5 lauk./10 m
KA
Keskihajonta
Kokonaishajonta
Diabolo Standard (CZ)
9, 11, 12, 14, 18
12,8
3,42
9
Gamo Match
4, 7, 10, 11, 11
8,6
3,05
7
Gamo Pro Match
7, 10, 16, 16, 20
13,8
5,22
13
H&N Diabolo Spitzkugeln 0,56 g
9, 11, 14, 14, 14
12,4
2,3
5
H&N Finale Match 4,50 mm
8, 10, 10, 10, 13
10,2
1,79
5
H&N Rundkugeln
16, 16, 17, 21, 22
18,4
2,88
6
H&N Silver Point 0,75 g
12, 12, 14, 17, 27
16,4
6,27
15
Lapua Sportman S
6, 11, 12, 18, 20
13,4
5,64
14
RWS Hobby 0,45 g/4,50 mm
8, 11, 12, 15, 15
12,2
2,95
7
RWS Meisterkugeln 0,50 g/4,49 mm
7, 9, 11, 12, 13
10,4
2,41
6
RWS Meisterkugeln 0,50 g/4,50 mm
11, 11, 13, 13, 14
12,4
1,34
3
RWS Meisterkugeln 0,53 g/4,50 mm
7, 16, 16, 17, 20
15,2
4,87
13
Tarkka Match 0,45 g
7, 10, 10, 11, 12
10,0
1,87
5


Nopeudet (V0,5) m/s
Luoti
Nopeudet
KA (10 lauk.)
Keskihajonta
Kokonaishajonta
Diabolo Standard (CZ)
180, 169, 177, 176, 174, 165, 180, 176, 175, 182
175,4
5,17
17
Gamo Match
176, 179, 177, 178, 176, 179, 179, 179, 179, 179
178,1
1,29
3
Gamo Pro Match
176, 174, 172, 174, 172, 175, 170, 173, 179, 177
174,2
2,66
9
H&N Diabolo Spitzkugeln 0,56 g
172, 172, 174, 171, 172, 171, 172, 175, 174, 172
172,5
1,35
4
H&N Finale Match 4,50 mm
177, 177, 177, 175, 176, 176, 175, 175, 178, 176
176,2
1,03
3
H&N Rundkugeln
117 123 136 127 130 115 133 135 108 123
124,7
9,27
28
H&N Silver Point 0,75 g
139, 140, 141, 138, 141, 145, 141, 141, 139, 139
140,4
1,96
7
Lapua Sportman S
176, 179, 177, 171, 175, 175, 176, 180, 175, 175
175,9
2,47
9
RWS Hobby 0,45 g/4,50 mm
190, 193, 191, 193, 194, 191, 191, 193, 193, 190
191,9
1,45
4
RWS Meisterkugeln 0,50 g/4,49 mm
178, 177, 179, 180, 175, 179, 180, 179, 181, 178
178,6
1,71
6
RWS Meisterkugeln 0,50 g/4,50 mm
177, 179, 179, 177, 176, 179, 176, 179, 178, 178
177,8
1,23
3
RWS Meisterkugeln 0,53 g/4,50 mm
167, 170, 171, 170, 168, 170, 170, 168, 171, 170
169,5
1,35
4
Tarkka Match 0,45 g
179, 178, 180, 176, 178, 179, 178, 178, 180, 178
178,4
1,17
4


© Jani Suominen (Asesivut.net)
Julkaistu: 23.5.2008