Tritan (halpa)ilmapistooli


 Tritan ilmapistooli

Kaupoissa tulee vastaan monesti jos jonkinlaisia ilma-aseita. Varsinkin ns. ”halpakaupoissa” ilma-aseet edustavat myös halpaa hintaluokkaa. Hinta on usein jopa epäilyttävän halpa, joka saa monet epäilevälle kannalle kyseisten aseiden suhteen. Mutta, koska halpoja aseita on kauppojen hyllyillä vuodesta toiseen, täytyy niille löytyä ostajakuntansa. Asesivut.net päätti ottaa lähempään tarkasteluun ja koeammuntaan sattumanvaraisesti yhden edellä mainitun kaltaisen ”halpa-aseen”.

Aseen hankinta
Aseen valinnassa ei liiemmin vaivattu harmaita aivosoluja, vaan valinta ja hankinta suoritettiin marssimalla erääseen nimeltä mainitsemattomaan ”halpa liikkeeseen” ja etsimällä kyseisestä kaupasta jokin sopiva testikappale. Tarjolla olikin muutama malli ilmakivääreitä ja –pistooleita. Kauppaan mennessä oli hintahaarukaksi asetettu noin 20 €, joka on todella halpa hinta ihan mistä tahansa aseesta. Kaupan tarjonnasta löytyikin odotetusti muutama vaihtoehto tämän hintaluokan aseeksi ja lopulta ostoskoriin löysi tiensä 17,90 € maksanut ilmapistooli.

 Tritan ilmapistooli  Tritan ilmapistooli

Tarkempi tutkiskelu
Aseen myyntipakkaus on hieman normaalista poikkeava. Muoto ei ole perinteinen neliskanttinen, vaan pikemminkin muistuttaa suorakulmaista kolmiota. Syynä kyseiseen muotoon on varmasti pakkauskulujen minimointi. Kyseisellä tavalla kolmikulmaisia laatikoita mahtuu isompaan pahvilaatikkoon enemmän. Halpa hinta kun syntyy monista osa-alueista. Pakkauksen päältä selvisi myös aseen merkki – Tritan. Asetta ilmeisesti tuodaan maahan Tanskaan, josta ilmeisesti tämäkin ase oli löytänyt tiensä Suomeen. Pakkauksen päällä kun oli runsaasti tanskankielistä tekstiä. Tosin jokainen Pohjoismaan kieli löytyi myös edustettuna. Joten pakkaus oli suunnattu selvästi tänne pohjoiseen maailman kolkkaan. Tosin nämä kaikki maahantuontikuviot ovat vain oletuksia.

 Toimintapa: jousitoiminen

Ase on taittoviritteinen ja viritys tapahtuu perinteiseen tapaan piipusta kääntämällä, joka virittää jousen ”ampumavalmiiksi”. Aseen kahva on muovia ja vain koneistossa ja piipussa on käytetty metallia. Myös takatähtäin on metallia, mutta etutähtäin on valmistettu muovista. Takatähtäin on säädettävä, säätövaraa on sekä pysty-, että sivusuunnassa. Korkeussäätö hoituu sormivoimin pyöritettävän kiekon avulla ja sivusäätö talttapäisellä meisselillä ruuvattavalla ruuvilla. Etutähtäin on siis materiaaliltaan muovia ja rakenne koostuu itse jyvästä ja piipun ympärille kiinnitettävästä ”vaipasta”. Etutähtäintä ei ole suojattu millään tavalla, joten jyvä on alttiina mahdollisille kolhuille. Piippu on mittanauhan mukaan 179 mm pitkä, eli tuumia piipusta löytyy seitsemän. Piipun sisäpintaa tutkiessa jäi epäselväksi, onko piippuun yritetty tehdä rihloja vai ei. Itse epäilisin, että ei ole, vaan näkyvät jäljet ovat syntyneet piipun reikää tehdessä. Joten pinta ei ole siisti, eikä minkäänlaista rihlausta tai muuta luodin vakautusta ole yritetty tehdä. Aseen kokopituus on noin 320 mm. Liipaisin on metallia ja laukaisussa ei ole minkäänlaisia säätömahdollisuuksia – tämä ei sinänsä ollut mikään yllätys tämän hintaluokan aseessa. Aseen metalliosia ei ole liiemmin siloteltu, vaan näkyvissä on työstöjälkiä ja erinäköisiä naarmuja ja lommoja. Aseen yleisvaikutelma on kuitenkin ihan ”ok”, varsinkin kun halpa hinta pidetään mielessä.

 Takatähtäimestä säädetään korkeus-/sivusäätö  Etutähtäin (ei säädettävissä) on avoin ja altis kolhuille

Koeammunnan alkua
Ennen minkäänlaista ammuntaa, täytyi ase puhdistaa runsaasta suojarasvakerroksesta. Ehkä tämän ansiosta aseessa ei ollut ruostumisen merkkejä näkyvissä, sillä tämän hintaluokan aseessa ei metallikaan varmasti ole parhaimmasta päästä. Piipun laatu loi epäilyksiä ilmaan, joten koeammunnat päätettiin ampua ainakin aluksi varmuuden vuoksi viidestä metristä. Mikäli tarkkuus antaisi viitettä parempaan, voisi taulut viedä virallisen kymmenen metrin päähän.

Ennen varsinaista koeammuntaa täytyi ase luonnollisesti ensin kohdistaa, jotta osumat varmasti löytäisivät tiensä tauluun. Tästä operaatiosta muodostuikin lopulta varsinainen tahtojen taistelu. Ensimmäisillä laukauksilla tavallisesta 14x14 cm kokoisesta taulusta ei löytynyt jälkeäkään osumista. Takatähtäimen säädöt oli kuitenkin asetettu suurin piirtein keskiasentoihin, niin koron kuin sivusäädönkin suhteen. Ei auttanut muu, kuin tähdätä laukauksia taulun kulmiin – ei vieläkään osuman osumaa. Tässä vaiheessa alkoi pinna hieman kiristyä, sillä matka ei kuitenkaan ollut kuin viisi metriä ja luodit menivät edelleen taulusta ohi. Lopulta, kun laukauksia tähdättiin reilusti ohi taulun, alkoi vihdoin osumia löytyä taulun pahvistakin. Mutta, osumapiste oli runsaasti ylävasemmalla. Osumia ei saanut tauluun vaikka takatähtäimen sivusäädön ruuvasi lopulta täysin oikeaan laitaan ja korkeussäädön täysin alas! Osumista jokunen saattoi joskus vaivautua puhkaisemaan taulua vasemmasta yläkulmasta, mutta ei tällä säädöllä voinut millään ilveellä testata aseen käyntiä. Tämä siis tilanteessa, jossa tähtäys tapahtui ilmapistoolitaulun mustanalueen alalaitaan. Lopulta täytyi kiinnittää varsinainen tähtäystaulu, osumataulun oikeaan alakulmaan. Tuolloin osumat saatiin tauluun niin hyvin, että kasoja pääsi ampumaan. Mutta, koko operaatio laittoi miettimään aseen ominaisuuksia. Aseen tähtäimiä tuskin saisi millekään matkalle kunnolla kohdilleen, joten onko ainakaan tällä yksilöllä mielekästä ampua mitään miltään matkalta? Tähtäys kun täytyy suorittaa aivan eri kohtaan kuin mihin osumat lopulta tulevat!

Tähtäimet eivät muutenkaan herättäneet liiemmin positiivisia ajatuksia. Takatähtäimen hahlo kun on aivan järkyttävän pieni. Käytännössä jyvä täyttää koko hahlon tähdätessä. Parempi kuva syntyisi korkeintaan tilanteessa, jossa aseen takatähtäin olisi noin 10-20 senttimetrin päässä silmistä. Mutta tuolloin tähtäysasento on jotain ihan muuta kuin järkevää… Tähtäyskuvan saisi tietysti hieman paremmaksi viilaamalla hahloa leveämmäksi ja varsinkin korkeussäätöön auttaisi etutähtäimen viilaaminen matalammaksi. Ja tietysti viilan avulla voitaisiin vaikuttaa myös sivusäätöön takatähtäimessä. Mutta, koska varmasti suurin osa tällaisen aseen ostajista ei tuohon hommaan ryhtyisi, niin ase koeammuttiin juuri niillä tähtäimien ominaisuuksilla, jollaiset ne olivat ostettaessa.

 Tritan  Takatähtäimen hahlo on todella pieni

Aseen ergonomia oli sentään kohtalainen, samoin laukaisu, vaikka onkin hieman venyvää sorttia. Mutta täytyihän aseesta yrittää etsiä edes jotain parempaakin kamalien tähtäimien jälkeen.

 Laukaisu on venyvää sorttia. Laukaisua ei voi säätää.

Koeammunta
Jo asetta kohdistettaessa syntyi pienoinen käsitys aseen tarkkuudesta – joka ei liiemmin hyvältä vaikuttanut. Koeammuntaan otettiin mukaan lopulta neljä eri luotia, joukossa niin halpoja, kuin hieman kalliimpiakin luotimerkkejä. Mukana olivat: Gamo Match, Gamo Pro Match, RWS Hobby ja RWS Meisterkugeln 4,50 mm/0,53 g.

Koeammunnassa ei liiemmin yllätyksiä tapahtunut. Jokaisella luotimerkillä ammuttiin viisi viiden laukauksen kasaa hiekkapussituelta, joista otettiin neljä parasta huomioon. Tällä poistettiin ampujasta johtuvat virheet – tosin tämän aseen tapauksessa virheillä ei varmasti olisi paljon vaikutusta käyntiin. Kasojen koot kun liikkuivat välillä 38-100 mm! Tämä siis vain viideltä metriltä! Ja luotimerkkien huonoimpien kasojen joukossa oli valitettavasti yli 100 mm kasojakin. Käynti oli yhdellä sanalla kuvattuna surkea.

Syyllisyyden osoittava sormi täytyy kohdistaa ehdottomasti piippuun. Sillä se on varmasti koko aseen heikoin lenkki. Laukaisussakaan ei ollut niin pahoja vikoja, jotta kasoja voisi selittää niillä. Lisäksi jokaisessa kasassa oli useita osumia, joihin luoti oli tullut epävakaassa tilassa – välillä jopa täysin poikittain. Joten huonoa käyntiä ei tarvinnut enempää ihmetellä.

 Piipun sisäpinta on huonolaatuinen ja vailla rihloja

Koeammunnan yhteydessä mitattiin luotien lähtönopeudet. Nopeuksien mittaamisessa käytettiin Chrony M1 –luodinnopeusmittaria, joka oli asetettu puolen metrin päähän piipun suusta. Yllättäen lähtönopeudet olivat varsin tasalaatuisia. Tietysti jokaisella luotimerkillä ammutut nopeudet olivat toisistaan poikkeavat, mutta tuloksissa lasketut kokonaishajonnat eivät olleet suuren suuria. Kaikilla muilla kokonaishajonta oli 3 m/s, paitsi RWS Hobbylla, jolla lukema oli 6 m/s. Kymmenen laukauksen keskiarvonopeudet olivat seuraavat: Gamo Match 105 m/s, Gamo Pro Match 109 m/s, RWS Hobby 112 m/s ja RWS Meisterkugeln 104 m/s.

Loppumietelmä
Jo koeammunnan aikana nousi mieleen ajatus, että mitä virkaa tällaisella aseella oikeastaan on. Ja kenelle tällaista voi edes suositella – ei mielestäni kenellekään. Ammunnassahan on eräs tärkeimpiin kuuluva perusasia se, että ammuttavalla aseella voisi osua maaliin. Kyseisellä testiaseella osuminen olisi enemmän tuurista kuin taidosta kiinni. Ellei sitten halua ruveta ampumaan aseella 25 metrin pistoolitauluun – tosin aina ei aseen käynti riittäisi kunnolla edes kyseisen taulun kympin puhkontaan! Testiaseen tarkkuudella ei voisi harrastaa edes niin kutsuttua ”huviammuntaa”, sillä tuossakin lajissa täytyisi maali kasvattaa suhteettoman suureksi.

Missään nimessä ainakaan testissä ollutta yksilöä ei pitäisi antaa aloittelevan ampujan käsiin. Korkeintaan sillä voisi opettaa aseen käsittelyä, mutta aseen surkealla käynnillä aloitteleva ampuja lannistuisi täysin ja ei voisi kokea missään vaiheessa onnistumisen riemua. Aseelle on vaikea keksiä mitään käyttötarkoitusta. En voi suositella tätä asetta ostettavaksi, vaikka monesti halvoissa aseissa on melkoisia laatueroja, mutta suurena riskinä on saada surkeakäyntinen ase!

(Tämän aseen testituloksia ei missään nimessä kannata yleistää automaattisesti koskemaan kaikkia niin sanottuja ”halpa-aseita”! Testi kun koski vain tätä asetta. Mutta testi kannattaa pitää kuitenkin mielessä ja miettiä ja katsoa tarkkaan mitä on ostamassa. Tosin vaikka huono ase kohdalle sattuisikin, niin aseen hankintahinta ei kaada yleisesti ottaen taloutta nurin – vaikka samalle rahamäärälle löytyisi kyllä varmasti parempaakin käyttöä.)

Hyvää
-

Huonoa
- surkea tarkkuus
- tähtäimet ja osumapiste


Kasat
Luoti
Kasat (mm)
5 lauk./5 m
KA/mm
Keskihajonta
(mm)
Kokonaishajonta
(mm)
Gamo Match
43, 64, 97, 100
76
27,4
57
Gamo Pro Match
48, 59, 61, 64
58
7,0
16
RWS Hobby 0,45 g
38, 62, 77, 79
64
18,9
41
RWS Meisterkugeln 0,53 g/ 4,50 mm
57, 67, 70, 72
67
6,7
15


Lähtönopeudet
Luoti
Pienin/suurin (m/s)
KA m/s
Keskihajonta
(m/s)
Kokonaishajonta
(m/s)
Gamo Match
103/106
105
1,7
3
Gamo Pro Match
107/110
109
1,7
3
RWS Hobby 0,45 g
108/114
112
2,1
6
RWS Meisterkugeln 0,53 g/ 4,50 mm
103/106
104
1,0
3


Tekniset tiedot:
Kaliiperi: 4,5 mm
Pituus: n. 320 mm
Piipun pituus: 179 mm
Tomintatapa: jousi
Hinta: n. 20 € (2007)
(ostoase 17,90 €)

© Jani Suominen