Tulosta

Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus(c) Esa Paananen Huhtikuussa vuonna 2002 ilmestyi Suomessa uusi suomenkielinen jälleenlataajien perusteos – Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus. Kirjan on kirjoittanut alan ammattilainen Esa Paananen. Kirja on kooltaan kuin mikä tahansa romaani, mutta sisällöltään se on täyttä tietoa. Kovat kannet ja kompakti koko helpottavat lukemista, sekä kirjan käyttöä patruunoiden latausten aikana.

Kirjan alku lähtee liikkeelle patruunoiden jälleenlatauksen ja välineiden käytön opastuksella. Latausvaiheet käydään tarkasti läpi vaihe kerrallaan, selvittäen samalla mahdolliset virheet, vaarat ja oikeat työtavat ja menetelmät. Kirjassa on sopivassa määrin varoituksia pitämässä lataajaa valppaana ja ymmärtämään työhön liittyvät riskit. Onneksi esimerkkiä ei ole otettu amerikkalaisesta ohjekirjallisuudesta, joka koostuu suurimmalta osin pelkistä varoituksista, joiden seasta tulisi itse asia selvittää.

Kirjan toinen kappale käsittelee latauskomponenttien valmistusta, ominaisuuksia ja historiaa. Kappaleessa onkin mielenkiintoisesti esitetty kuvan avulla mm. hylsyn valmistus pienestä messinginpalasta valmiiksi hylsyksi. Samanlainen kuva on myös luodin valmistuksesta. Osio sisältää todella paljon hyödyllistä tietoa luodeista, nalleista, hylsyistä, sekä ruudeista.

Kolmannessa osiossa käsitellään latauskomponenttien vaikutusta ladatun patruunan ominaisuuksiin. Lukijaa opastetaan todella perin pohjaisesti jokaisen komponentin vaikutusta saatuihin tuloksiin, niin kuvien kuin kaavioidenkin avulla.

Neljäs osa on varmasti yksi käytetyimmistä – kiväärinpatruunoiden latausarvot. Jokaisesta patruunasta on kirjassa noin puolen sivun mittainen pätkä patruunan historiaa. Lisäksi esillä on myös kuva patruunasta, josta selviävät kaikki tärkeät strategiset mitat. Vähintään yksi sivu patruunaa kohti on varattu lataustiedoille, joiden yhteyteen on lisätty myös testikalusto, jolla kyseisen lataukset arvot on mitattu. Kiväärinpatruunoita onkin kirjassa esitelty runsain mitoin. Valikoima kattaa patruunat väliltä .17 Rem - .50 BMG.

Kirjan viides osa on toteutettu edellisen tavoin, mutta aiheena ovat pistoolin- ja revolverinpatruunat. Valikoimaa riittää 6,35 Browningista aina .50 Action Expressiin saakka. Kuudes osuus sisältää niin sanottuja "tehdasvillikissoja", eli patruunoita joita on muutettu alkuperäisestä, yleensä luodin paksuutta vaihtamalla. Lisäksi ne on otettu mukaan jonkin patruunatehtaan valikoimiin. Suurin osa kirjankin muunnospatruunoista ovat muunnelmia kaliiperista 7,62x53R, mutta muitakin on joukkoon mahtunut. Valikoima kattaa kymmenen erilaista villikissaa, esimerkkeinä 5,7x51, 9,3x53R ja 12,0x75R haulikonhylsy. Seitsemäs osio on iloinen yllätys Cowboy Action Shooting-harrastajille. Tähän osioon on nimittäin koottu turvallisia latausarvoja kyseiseen lajiin. Kaiken kaikkiaan savuttomalle ruudille testattujen patruunoiden lataustiedot on koottu seitsemälle patruunalle, esimerkkinä .44-40 WCF ja .45 Colt.

Kahdeksas osa käsittelee kaliiperimerkintöjä, jotka saattavat olla joillekin ampujille vieraita. Kirjassa on kerrottu hieman joidenkin kaliiperien historiaa, sekä paneuduttu kaliiperimerkintöihin ja mitä ne tarkoittavat. Kirjan yhdeksäs osa käsittelee ballistiikkaa. Mukaan on otettu sisä-, väli-, ulko- ja maaliballistiikka. Jo tässä vaiheessa kirjaa lukiessa tuli mieleen ajatus, miten on yleensä mahdollista, että tauluun saa niinkin pienen kasan, kuin nykyaseilla on mahdollista saada, kun ottaa vielä huomioon latauskomponenttien vaikutuksen. Kymmenenteen ja viimeiseen osaa on koottu nelisivuinen asetekninen sanasto, joka käsittää lähinnä aseisiin kohdistuvia sanoja.

Yleisesti sanottuna uusi Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus-kirja on erinomainen kirja, vaikka ei jälleenlatausta harrastaisikaan. Kirjan kieliasu on hyvin ymmärrettävää ja helppoa luettavaa ja mustavalkoiset kuvat antavat kirjalle pisteen iin päälle. Lisäksi kirjan edullinen hinta ei varmastikaan ole esteenä kirjan hankinnalle. Kirjaa voi tilata suoraan kirjoittajalta hintaan 49,00 euroa + toimituskulut. Yhteystiedot löytyvät jutun lopusta.

-Hyvä tuote-
(c) Esa Paananen
Kirja: Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus
Kirjapaino: Gummerus Kirjapaino Oy
ISBN: 952-91-4493-8
Hinta: Painos loppu. Tutustu uusimpaan painokseen.
Yhteystiedot: Suunnittelutoimisto Esa Paananen
Lönnrotinkatu 6 B 14
87100 Kajaani

puh: 08-6120 185
puh: 045-1201 258
fax: 08-6134 635
e-mail: esa.paananen@nettilinja.fi

© Jani Suominen (teksti)
© Esa Paananen (kuvat)