Hylsymaali


Tarvittavat työkalut:
kolvi, tinaa


Moni on varmasti miettinyt ampumaradoilla käydessään, mitä hyödyllistä voisi jo loppuun käytetyille maassalojuville hylsyille tehdä. Tämänkertaisessa maalissa käytetään, juuri näitä loppuunkulutettuja "hirvilatinkien" jäännöksiä. Yhtä hyvin itseltä jääneet lataamattomaksi kelpaamattomat hylsyt käyvät, näin niille saadaan uusiokäyttöä, eivätkä ne jää lojumaan pitkin metsiä ja ratoja. Tämäkin työ soveltuu lähinnä ilma-aseille, sillä hylsyt eivät kestä tehokkaampia aseita.

Noukkimaan
hylsymaali Lähes kaikki hylsyt käyvät, kunhan jätetään piekkarin ja haulikon hylsyt rauhaan. Suomesta ei varmasti löydy sellaista rataa, jossa ei näitä poisheitettyjä, tähän työhön tarvittavia raaka-aineita ole. "Perusmaaliin" tarvitaan kolme samaa kaliiperia edustavaa hylsyä. Tietysti eri kaliiperinkin hylsyjä voi yhdistellä, jos haluaa ammuntaan jännitystä. Samoin lukumääräkään ei ole mikään vakio, että sen pitää olla juuri kolme, vaan yhtä hyvin niitä voi olla vaikka kymmenen. Hylsyt sijoitetaan vuorotellen ylösalaisin, jolloin maalista saadaan taspainoinen ja hylsyt on helpompi juottaa toisiinsa kiinni. (Piirroksessa on ainakin yritetty esittää työn periaate, eli kolme laippakantahylsyä on juotettu toisiinsa kiinni.)

Kolvi kouraan ja...
Kun sopivat hylsyt on löydetty, työn loppuunsaattaminen ei ole kovin monimutkainen juttu, jos vain tekijä osaa hommansa. Kolviksi tulisi valita suhteellisen tehokas, ainakin 60 W kolvin tulisi olla. Itse olen juottanut hylsyt kiinni 100 W kolvilla, jonka teho on riittänyt varsin hyvin. Saumat tulisi olla ainakin kolmasosa hylsyn pituudesta, koska saumojen on oltava todella kestävät. Leveydeltään niiden tulisi olla ainakin sentin pari, jolloin otepinta hylsyyn kasvaa. Juotoskohta tulisi puhdistaa hyvin ennen juotosta, esimerkisi hiomapaperia käyttäen, näin tina tarttuu mahdollisimman hyvin hylsyyn kiinni. Saumat tulee tehdä kummallekin puolelle liitoskohtaa, muuten maali ei kestä osumaa, tiedän sen kokemuksesta. Jos teet näitä maaleja monta kappaletta kerrallaan, niin huomioon tulisi ottaa kolvin kuumeneminen, jos kolvisi edustaa mallia joka on kuumana kokoajan, niin kolvin kärki saattaa palaa helposti (tästäkin on kokemusta). Hylsyjä on turha maalata, sillä maali ei niissä pysy.

Ammuskelemaan
Ammunnassa ei kannata pelästyä osumia, sillä hylsyt ruhjoontuvat pahoin, mutta jos olet tehnyt juotoksen kunnolla, on sinulla kädessäsi edelleen sama määrä hylsyjä, kuin olit siihen laittanutkin. Tässä oli eräs vaihtoehto käytetyille roskisvalmiille hylsyille.