Yksinkertainen silhuettimaali


Tarvittavat työkalut:
rautasaha, hitsasuslaite/tehokas kolvi, viila


Tämä työ on varsin yksinkertainen ja sen osaa jokainen tehdä. Yksinkertaisimmillaan työn voi tehdä pelkästä kulmaraudasta, josta sahaa sopivan levyisen palan, mutta jos taitaa nikkaroinnin taidon, ei mikään estä vähän käyttämästä mielikuvitusta.

Yleistä
Tämä maali soveltuu lähes kaikille aseille, kunha vain materiaali paksuutta kasvatetaan oikeaksi, mutta kannattaako tehdä lähes kymmen kiloisia järkäleitä suuritehoisia aseita varten on jokaisen henkilökohtainen asia. Voin kertoa kokemuksesta, että jo pienoiskiväärin tehoja varten tehty maali painaa aikalailla ja kun niitä on yleensä enemmän, kuin yksi kappale, niin niiden kantaminen voi olla tuskaista ja voimasanoja voi joutua käyttämään. Myös roiskevaara lisääntyy mentäessä tehokaampiin aseisiin. Työssä on ainoastaan kaksi osaa, jotka lopuksi hitsataan tai juotetaan toisiinsa kiinni. Osan johon luodin halutaan osuvan, voi muotoilla haluamallaan tavalla ja sen koko on tekijän päätettävissä. Koko on tärkeää myös ampumatunnelman säilyttämiseksi, sillä onhan mukavampi näyttää, että vielä sitä osutaan pieneenkin maaliin.

Hitsaamaan...
Työ aloitetaan sahaamalla sopivan kokoiset kappaleet, mistä tahansa metallista kunhan se kestää osuman. Turhan pehmeitä metalleja tulee välttää. Esimerkiksi alumiini alkaa olla aika pehmeää jo lähes ilmakivääreille. Tässä vaiheessa maalina toimiva osa voidaan muotoilla halutun muotoiseksi ja lopuksi viilailla turhan terävät kulmat pois, sillä niistä tulee varsin ikäviä haavoja, jotka varmasti haittaavat ampumista, jos ei välttämättä halua koristella asettaan verellä. Kun osat ovat valmiina ne on saatava toisiinsa jollain tavalla kiinni. Ehkä paras ja helpoin tapa on hitsauslaite, mutta kun kaikki eivät sellaista omista käy vahvatehoinen kolvikin, mutta vain ilma-aseille tehtävissä maaleissa, sillä tina on pehmeää, eikä kestä kovaa rasitusta.

"Loppusilaus"
Kun osat ovat paikallaan voi hitsaussaumat suojata ruosteenestoaineella tms, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Maalia ei kannata maalata millään, sillä luodin osuessa maalipinta on entinen. Ampuessa kannattaakin laittaa maalien taakse valkoinen tausta (esim. taulun takaosa), jotta kohteet olisi huomattavasti helpompi havaita. Ja eikun kokeilemaan!