Tulosta

FoxBallistics II


Ballistiikkaohjelmien käyttökieli on käytännössä aina ollut Englanti tai muu vastaava yleismaailmallinen kieli. Tämä on ohjelmien käytölle tuonut haastetta varsinkin huonosti ohjelman käyttökieltä osaaville. Eikä välttämättä monelle paremman kielipään omaavallekaan avaudu heti kaikki ballistiikkaohjelmien termit ja toiminnot. FoxBallistics II on kuitenkin täysin suomenkielinen ballistiikkaohjelma. Asesivut.net testasi ja tutki millaisesta ohjelmasta on kyse.

 FoxBallistics II -ballistiikkaohjelma

Tämä ohjelma oli allekirjoittaneelle täysin tuntematon siihen saakka, kunnes ohjelman tekijä otti minuun sähköpostitse yhteyttä. Jälkeenpäin mietittynä oli ohjelma jostain syystä jäänyt minulta huomaamatta, vaikka siitä oli keskusteltu foorumeillakin jo jonkin aikaa – no, tekevälle sattuu. Heti alkuun tuntui ilman muuta loistavalta asialta, että saatavilla on suomenkielinen ja vielä ilmainen ballistiikkaohjelma. Toisaalta sana ilmainen pisti miettimään, että millaisesta ohjelmasta onkaan loppujen lopuksi kyse. Ilmaiseksi kun on netti pullollaan jos jonkinlaista ohjelmaa – osa aivan surkeita, toisaalta ilmaisten joukosta löytyy aina silloin tällöin todellisia helmiä.

Ohjelman on tehnyt Pasi Kettunen, jonka osaa tuntee varmasti ”Drillinki Saksasta” –nettisivujen kautta. FoxBallistics-ohjelman jakaminen ja esittely löytyvät myös edellä mainitulta sivustolta. Tarkempi osoite ohjelman sivuille on: http://www.kettunet.com/FoxBallistics.html. FoxBallistics-ohjelma on tehty MS Access 2007 –pohjalle, joten ohjelma vaatii toimiakseen, joko MS Access 2007 täysversion, joka tulee mm. MS Office 2007 mukana, tai vaihtoehtoisesti mikäli kyseistä ohjelmaa ei koneelta löydy, on Microsoftin sivuilta ladattavissa ”Access 2007 Runtime”, jonka avulla FoxBallistics:n saa pyörimään. Runtime löytyy osoitteesta: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=d9ae78d9-9dc6-4b38-9fa6-2c745a175aed&displaylang=en.

Asennus
Ohjelma on siis ladattavissa zip-pakettina osoitteesta: http://www.kettunet.com/FoxBallistics.html. Paketin koko on hieman vajaa yksi megatavu, joten lataaminen ei vie omalle koneelle kovin kauan aikaa. Kuten muutkin zip-paketit, puretaan paketti siihen sopivalla ohjelmalla. Tämän jälkeen käynnistetään ohjelman asennus tupla klikkaamalla asennustiedostoa ja tämän jälkeen asennus hoituu käytännössä itsestään. Tätä ennen on koneelta löydyttävä joko MS Access 2007 tai aiemmin mainittu ”Access Runtime.”

Ohjelman ominaisuuksia
Ensituntuma ohjelmasta oli ainakin allekirjoittaneella hyvä. Ohjelman käyttöliittymä on toteutettu selkeäksi, eikä käyttö muutenkaan ole vaikeaa. Tämä ei johdu ainoastaan suomenkielisyydestä, vaan käyttöliittymä on ylipäätään hyvin selkeä – onneksi, sillä tämä ei monessa kaupallisessakaan ohjelmassa ole itsestäänselvyys. Ohjelman ikkunassa ovat kaikki tarpeelliset valikot näkyvissä ja niissä tapahtuvat valinnat toimivat moitteettomasti. Valittavia tai muutettavia arvoja ovat mm. luoti, luodin malli ja paino, lähtönopeus, tähtäimen korkeus, arvojen laskentaväli, kohdistusetäisyys, laskentaraja, tuulen suunta ja nopeus, lämpötila ja ilmanpaine. Lista voi tuntua pitkältä ja saada ohjelman vaikuttamaan jopa monimutkaiselta, mutta käyttö on kaikin puolin helppoa.

Ohjelmasta saa ruudulle ja sitä kautta myös monesti tulostettua erilaisia ”käppyröitä” ja taulukoita; kuten esimerkiksi nopeuden ja energian muutokset, tuulen vaikutus lentorataan, sekä eri luotien vertailua keskenään esimerkiksi lentoratojen suhteen. Ohjelman laskenta perustuu Pejsan-likiarvokaavoihin, joista voit lukea tarkemmin esimerkiksi osoitteessa: http://en.wikipedia.org/wiki/External_ballistics.

 Eri luotien vertailua keskenään  Tuulen vaikutus luodin lentorataan

Ohjelmasta on vaikea löytää huonoja ominaisuuksia. Tietysti moni asia on ns. ”makuasia”, joten huonoja ominaisuuksia miettiessä täytyy keskittyä lähinnä käyttöön ja ominaisuuksiin. Eräs asia voisi olla se, että alle äänennopeuden lähtevät lataukset joudutaan ohjelman parissa pois sulkemaan. Tästä syystä myös laskenta päättyy käytännössä äänennopeuteen. Tämä ominaisuus ei toimi ainakaan vielä, mutta ehkä tulevaisuudessa. Toinen asia voisi olla se, että ohjelma on sidottu käytännössä yhteen käyttöjärjestelmään, eli MS Windowsiin, joista toimivat versiot XP ja Vista. Kirjoitushetkellä ei ole varmuutta siitä, että löytyykö esimerkiksi Linuxille Access 2007 Runtime korvaavaa ”palikkaa” asennettavaksi. Tuolloin ohjelma saattaisi toimia myös Linuxilla. Mutta toisaalta, iso osa PC:stä varustetaan tänä päivänä Microsoftin käyttöjärjestelmällä, joten tämänkin ohjelman toimiminen on silloin taattu. Muita huonoja ominaisuuksia ei ainakaan allekirjoittanut ohjelmasta löydä. Tärkeimmät ominaisuudet, eli ohjelman toimivuus ja käyttö, toimivat erittäin hyvin.

Lopuksi
Ohjelma yllätti allekirjoittaneen täydellisesti ominaisuuksillaan. Tämä ohjelma kuuluu ehdottomasti niiden ”helmien” joukkoon, josta oli artikkelin alkupuolella mainintaa. FoxBallistics II on erittäin hyvä ballistiikkaohjelma lähes jokaiselle ballistiikkaohjelmaa tarvitsemalle. Sen ominaisuudet riittävät takuuvarmasti lähes jokaiselle ammunnanharrastajalle. Ohjelman toimivuus ja käyttö toimivat hyvin – joten voiko ilmaiselta ohjelmalta enää paljon muuta vaatia? Uskaltaisin jopa sanoa, että FoxBallistics II hakkaa jotkin kaupalliset versiot ominaisuuksiensa suhteen. Ohjelman suosiolle voi antaa hyvän ennusteen. Ohjelman kehitystyötä ja jatkoa voi ja kannattaa tukea myös rahallisesti http://www.kettunet.com/FoxBallistics.html -osoitteesta löytyvien ohjeiden mukaisesti. Näin tehdään mahdolliseksi ohjelman kehittyminen tulevaisuudessakin!


Hyvää:
- suomenkielisyys
- ominaisuudet
- ilmaisuus
- käyttöliittymä

Huonoa:
- ei toimi ”supulatauksilla”
- (sidottu vain Windows XP tai Vista käyttöjärjestelmiin)


 FoxBallistics II logo
Ohjelma: FoxBallistics II
Ohjelman kotisivu: http://www.kettunet.com/FoxBallistics.html
Tekijä: Pasi Kettunen
Hinta: Ilmainen
Testattu ohjelmaversio: julkaistu 6.1.2008 (päivitetty 7.2.2008)


© Jani Suominen
http://www.asesivut.net
Julkaistu: 28.3.2008