Aseiden säilytys


Uuden aselain tullessa voimaan monelle varmasti tuli mieleen kuinka säilyttää aseensa lainmukaisesti. Tämän aselain jälkeen tätä aiotaan tarkentaa, joten nämä säilytysmuodot eivät välttämättä ole laillisia tulevassa laissa. Tulevaan aselakiin suunnitellaan asekaappia pakolliseksi. Oma näkemykseni on, että asekaappi voi olla monelle aseharrastajalle turhan hinnakas hankinta. Samalla hinnallahan saisi uuden aseen. Onhan kaapilla toki hyvät puolensa, kuten aseiden varmempi säilyminen taloudessa esimerkiksi murron yhteydessä. Tätä seikkaa lainlaatijat varmasti ajattelevatkin.

Asekaappi varmin säilytysmuoto
 (C) Oy K. Hjorth Ab Asekaappi on varmin tapa suojata aseensa kunnolla. Sen hankintaa vaikeuttaa kaappien hinnat ja erilaiset laatuerot. Mitään normistoa ei ole vielä olemassa hyväksytystä kaapista. Moni kaapin myyjä kyllä mainoksissaan ilmoittaa kaapin täyttävän lain vaatimuksen. Tämä lause saattaa johtaa harhaan. Kaappi täyttää oikean säilytystavan kohdan, mutta kaapin seinien paksuudesta ym. laki ei sano mitään. Tämän vuoksi markkinoilla on olemassa kaappeja, joita voi nimittää jopa rihkamaksi. Näiden seinien paksuudet ovat olemattomat, joka helpottaa murtomiehen työtä. Jos uusi aselaki määrääkin vahvemmat seinämät kuin kaapissasi nyt on ja jos menettelet lain mukaan sinun on ostettava uusi kaappi. Toivottavasti näin ei kuitenkään pääse tapahtumaan. Tässä vaiheessa sitä on vaikea sanoa. Kun aseet säilytetään asekaapissa, voidaan murtomiehen työtä vaikeuttaa edelleen. Poistetaan aseista esimerkiksi lukot. Näin aseesta tehdään ampumakelvoton. Vaikka murtomies saisikin aseen kaapista hän ei voi silti ampua sillä. Asekaapin hyviin puoliin kuulu sen helppokäyttöisyys. Aseet vain laitetaan kaappiin ja kaapin ovi lukkoon. Jos kaappi voidaan mahdollisesti "pultata" seinään kiinni, niin tee se. Tämä tekee lähes mahdottomaksi kaapin viemisen mukanaan. Varas ei ainakaan voi lähteä talostasi asekaappi "kainalossa". Asekaapi on yhdellä sanalla hyvä säilytys paikka aseille. Jo sen näkeminen saattaa jättää murtotoimet pois ajatuksista. Kuten muissakin tuotteissa, niin tässäkin tuotteessa kannattaa sijoittaa laatutavaraan. Laadukas on yleensä myös kestävämpi ja valmistettu paremmista raaka-aineista.

Liipaisinkaarilukko estää aseella ampumisen
 (C) Oy K. Hjorth Ab Liipaisinkaarilukkoja alkoi ilmestyä markkinoille heti uuden aselain voimaantultua. Lukon idea on hyvä. Sillä estetään aseella ampuminen, koska ampuja ei pääse liipaisimeen käsiksi. Ja jos pääseekin on ase sen operaation jälkeen varmasti todella huonossa kunnossa. Myyntiin aseesta ei sen jälkeen ole. Vaikka lukko onkin pieni on sillä suuret ominaisuudet varkauden estoon, ainakin jos varas on hakemassa aseita myyntiin. Liipaisinkaarilukkoja myyvät lähes jokaiset aseliikkeet ja on niitä ilmestynyt jo tavarataloihinkin. Liipaisinkaarilukkoa ostaessa tulee katsoa pysyykö se omasta mielestäsi lukittuna vaikka sitä käsittelisikin kovakouraisemmin. Laadukas on tässäkin tapauksessa se paras, mutta yleensä myös hinnakkain. Aseen säilyttäminen liipasinkaarilukolla ja esimerkiksi ilman aseenlukkoa ehkäisee jo merkittävästi sen varastamista.

Muita aseen turvaamismenetelmiä
 Ketjulukko Aseen käyttöönesto menetelmiä on myös monia muita. Jokainen voi miettiä uusia lukitusmenetelmiä vaikkapa iltojen iloksi. Itse kehittelin seuraavanlaisen: Pujotetaan ketju aseen läpi kuvan mukaisesti, eli samaa reittiä kuin lukkokin kiinnitetään aseeseen. Ketju on hyvä suojata jollain tavalla, jottei se naarmuta asetta. Jos ketju ei mene sovinnolla aseeseen, ei sitä tule sinne laittaa. Tämän tyyppinen varkaudenestomenetelmän kokeileminen on lukijan omalla vastuulla. Kun ketju on on pujotettu aseen läpi laitetaan sen päät lukkoon esimerkiksi munalukolla. Munalukkokin tulee suojata esimerkiksi vessapaperirullan sisälle, ettei se naarmuta tukkia. Markkinoilla on myös lukitusvälineitä, joissa ase lukitaan seinään tai telineeseen ketjun avulla. Jos sinulla on jokin hyvä lukitusmenetelmä, niin ota yhteyttä sähköpostitse, niin voin julaista sen jos niin tahdot. Nämä omat menetelmät eivät ole niin varmoja kuin kaupan ovat. Samoin omilla "kokeiluilla" saatetaan vahingoittaa asetta. Joten ehkä on parempi tyytyä kaupassa oleviin ratkaisuihin, jos ei ole varma mitä on tekemässä. Piippuun ei tule missään nimessä laittaa mitään, sillä tällä tavalla aseen käynti pilataan varmasti.

Lopuksi
Jos ase halutaan säilyttää hyvin, tulee se pitää asekaapissa, liipaisinkaarilukittuna ja esimerkiksi lukko irrotettuna ja säilytettynä erillään aseesta. Aseiden säilytykseen neuvoja antavat varmasti asekauppiaat, joilta voit samalla kysyä eri tuotteiden hintoja.

© Jani Suominen